31 Temmuz 2016 Pazar

Eski Yunan Ofisinde Bir Gün



KARİKATÜRÜ ANLAMADIN MI? 

Disiplin: Sokrates öncesi filozoflardan Parmenides'in düşüncesine göre varoluş zamansızdır ve değişmez. Herakleitos'un tersine Parmenides'e göre değişim yalnızca ilüzyondan ibarettir. Değişim yoktur.

Sunum: Stoacı filozoflardan Kıbrıslı Zenon kontrolümüzde olmayan şeylerin mutluluğumuza etki etmemesi gerektiğini söyler. Çünkü mutluluk yalnızca erdem ile gelebilir. Kötü şeyler başımıza gelse bile onları mantıklı bir şekilde kabul edip, onlarla birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekir. 

Dedikodu: Atomcu felsefenin kurucusu olan Demokritos varolan tek şeyin atomlar ve boşluk olduğunu düşünür. Demokritos'a göre çok fazla çeşitte atom mevcuttur ve bunlar sınırsız şekillerde, farklı boyutlardadır. Ona göre evrendeki her şey atomların birbiriyle etkileşimi sonucu belirlenir.

Bahane: Elealı Zenon'a göre hareket imkansızdır. Daha çok paradokslarıyla bilinen Zenon bunu ok paradoksuyla açıklamıştır. Tıpkı hocası Parmenides gibi düşünen Zenon'un paradoksuna göre Yaydan çıkmış ve ilerleyen bir ok, zaman içindeki her anda belirli bir konumdadır. Eğer an belirli, tek bir nokta ise o anda okun hareket etmeye zamanı yoktur ve durağandır. Bu nedenle gelecek anların hepsinde de durağan yani hareket etmeyen şekilde olması gerektir. Böylece ok her zaman durağandır ve hareket etmez; hareket imkansızdır.

Beyin Fırtınası:  İlk filozoflar arkhe yani başlangıç problemleriyle ilgilenmiştir. Geleneksel görüşe göre ilk filozof olarak kabul edilen Thales, her şeyin sudan meydana geldiğini düşünür. Herakleitos ise her şeyin ateşten oluştuğunu savunur.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder