24 Temmuz 2016 Pazar

Descartes'in Cini

KARİKATÜRÜ ANLAMADIN MI?

Fransız filozof Descartes doğa bilimlerini geliştirmek adına aklın kullanılmasını vurgulayan ilk filozof olarak görülebilir. Bu karikatürde onun Meditasyonlar isimli eserinin ilk bölümünde şüpheci yaklaşımının metaforik bir izdüşümü olan "kötü niyetli cin" üzerine durulmuş.  

Descartes, hem dış dünya hem de duygusal tecrübelerden bağımsız olarak geliştirilen matematiğe inanırken tüm bunların Tanrı'nın bir aldatmacası olabileceği ihtimalini de düşünmemiz gerektiğini vurgular. 

"Nasıl bilirim ki, dünyanın, göğün, uzamlı cismin, şeklin, ebadın, yerin olmamasını ama aynı zamanda bütün bu şeylerin şimdi olduğu gibi var olduklarını bana gösterenin Tanrı’nın kendisi olmadığını? Dahası... her zaman ikiyle üçü topladığımda veya karenin kenarlarını saydığımda ya da daha da basit meseleler de bile yanılıyor olamaz mıyım?"

Descartes'e göre insanları aldatabilen, doğrulardan kuşku duymaya yol açabilecek kötü bir cinin varlığından söz eder. Böyle bir güç insanları farkına varmadan insanları baştan çıkartır ve yanıltır yani hakikate ulaşmasına engel olur. Bu nedenle de dış dünyaya ait olan nesnelere ya da matematiğe kuşku olmadan bakamayız. Tek kuşku olmadan bakabileceğimiz şey ise kendi varlığımızdır. Buradan yola çıkarak da "cogito ergo sum / düşünüyorum öyleyse varım." hipotezini ortaya çıkarır.

3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Fazla uzatılmış. Sadece
    -Ama çok komik değil mi ya? ...
    -Bak bu komikmiş biraz.
    diyaloğunun olduğu kare ile son iki kare olsaymış çok daha iyi olurmuş

    YanıtlaSil
  3. Descartes kısmen haklı, bahsettiği kötü huylu cin. Abdulkerim el ceylinin İnsanı Kamil isimli eserindeki vehim nurunu sembolize ediyor.

    YanıtlaSil