21 Temmuz 2016 Perşembe

Zenon & Zenon



KARİKATÜRÜ ANLAMADIN MI?

Kıbrıslı Zenon Stoacı okulun kurucusu olarak bilinir. Stoalılar tarafından benimsenmiş olan temel ilkeleri belirlemiştir. Kıbrıslı Zenon, bilgi anlayışında sözcüklerin düşünceleri oluşturduğunu ve düşüncelerin de bir nesnenin üzerindeki etkisi sonucu ortaya çıktığını söyler. Bu yüzden bir karton sütü açamadığımız da kötü sözler söylememiz gerekir. 

Elealı Zenon ise daha çok paradokslarıyla ünlenmiş bir filozoftur. En bilineni Akhilleus ile Kaplumbağa paradoksudur. Akhilleus ve kaplumbağa koşu yarışına başlarlar. Koşuda Akhilleus kaplumbağanın bir miktar önde başlamasına izin verir. Yarış başladıktan sonra Elealı Zenon'a göre Akhilleus kaplumbağayı asla yakalayamaz. belirli bir süre sonra Akhilleus yüz metre koştuğunda, kaplumbağanın başladığı yere gelmiş olacaktır; bu süre boyunca kaplumbağa da küçük de olsa belirli bir mesafe koşmuştur, örneğin 1 metre. Akhilleus bir süre sonra bu mesafeyi de tamamladığında, o süre zarfında kaplumbağa yine küçük de olsa bir mesafe ilerlemiş olacaktır ve bu böyle devam edecektir. Böylece,Akhilleus ne zaman kaplumbağanın varmış olduğu bir noktaya varsa, daha hala gitmesi gereken bir mesafe kalmış olacaktır.

Elealı Zenon'un bir diğer paradoksu ise ok ile ilgili olandır. Ona göre yaydan çıkmış bir ok zaman içerisinde sürekli aynı konumda kalır. Yani devinim hiç bir zaman geçerli olmaz. Ok her zaman durağandır ve hareket etmeye zamanı yoktur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder